Svet 8

15.07.2024.

19:20

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

Izvor: Index.hr

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku
EPA/JEON HEON-KYUN

Podeli:

U vojnoj vežbi pod nazivom "Orao partner 2024" učestvuju jedinice vojske SAD iz Evrope i Afrike i Nacionalne garde Kanzasa, a biće održana do 24. jula, saopštilo je ministarstvo te kavkaske zemlje.

Tokom vojne vežbe dve armije će raditi na "stabilizacionim ciljevima" u "međunarodnim mirovnim misijama", razmenjivati "dobre prakse" i jačati "spremnost" jermenskih jedinica.

Istovremeno, 5. jula SAD su najavile obustavu vojnih manevara sa Gruzijom ranije najavljenih za kraj meseca, u vreme kompletnog pregleda odnosa sa Tbilisijem.

Jermenija je zahladila odnose sa Rusijom zbog Azerbejdžana

Jermenija ne može da zaboravi izostanak podrške Moskve kada je Azerbejdžan u avgustu 2023. godine potpuno okupirao Nagorno-Karabah, enklavu koju su do pre godinu dana naseljavali većinski Jermeni, ali je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana. .

Od tada, Jerevan teži da ojača veze sa Zapadom, dok se Gruzija približava Rusiji. Analitičari najavljuju novo geopolitičko prestrojavanje na Kavkazu.

Rusija i dalje ima vojnu bazu u Gjumriju na jermenskoj teritoriji, a Jerevan je i dalje član Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Moskva.

Međutim, Jermenija je zamrznula svoje članstvo u ODKB-u predvođenom Rusijom u februaru jer je alijansa propala zemlju, rekao je tada premijer Nikol Pašinjan.

Pašinjan je izrazio nezadovoljstvo dugotrajnim vezama Jermenije sa Rusijom i rekao da Jermenija više ne može da se osloni na Rusiju u obezbeđivanju svojih odbrambenih potreba. On je nagovestio da se njeno članstvo u ODKB-u razmatra.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: